lördag 31 januari 2009

Alla som en, och en som alla!

I den norska tidningen VG (nätversionen) var det idag en artikel angående den norske regeringens "lösning" på en rapport Amnesty International har tagit fram kring hur kvinnor har det på flyktingförläggningarna i Norge. Amnesty påpekade att förhållandena på flyktingförläggningarna är värre än i fängelset, och kräver åtgärd. Under 2008 blev det rapporterat att två kvinnor blev våldtagna på norska flyktingförläggningar. UDI fick enorm kritik.

Regeringens storsatsning är nu att asylsökanden blir skickade på en särskild feministskola, för att förhindra att kvinnor blir utnyttjade och slagna. Kvinnorna skall lära sig bli mer självständiga och få kunskap om vilka rättigheter de har i Norge, samt hur den norska lagen fungerar. Männen skall få lära sig olika metoder för att få utlopp för sin frustration, bland annat ett kursupplägg som heter "Alternativ til vold".

Givetvis skall det arbetas för att ALLA människor skall känna sig trygga, och ingen skall behöva utsättas för trakassering, våld eller våldtäkter, verken kvinnor eller män. Jag tycker det är jättebra att kvinnors utsatta situation i detta fall uppmärksammas, och att man gör konkreta saker för att förhindra detta. BRA! (även fast jag måste säga att jag tycker att skicka dem på feministskola är vagt, och otroligt naivt, och hade mycket hällre satsat på Amnestys krav om närvarande personal dygnet runt.)

Det som gör mig regelrätt förbannad är själva vinklingen på artikeln, och den information man sitter igen med efter att ha läst den. Manliga asylsökande undertrycker, utnyttjar och slår kvinnor. Det sägs inte att alla gör det med direkta ord, men det kunde lika gärna ha gjort det.

Det fanns några bloggare som hade kommenterat artikeln, som tyckte att feministskola var en jättebra ide, man kunde kanske lära kvinnorna anpassa sig lite mer till samhället, typ hur de skall sminka sig och så. Och ännu bättre, inte bära burka. Man måste anpassa sig till det samhället man kommer till. En annan uppfattning var också det var en bra ide för vissa länder har en negativ inställning till kvinnor, vi borde inte ge sådana män tillträde till Norge, och är de redan här, skicka hem dem dit de kom från. (Män med en nedlåtande attityd till kvinnor)

Det är precis detta som sådana artiklar leder till. En syn på att alla män från vissa kulturer förtrycker kvinnor, eller att "sådana män" är mer benägna att slå eller våldta kvinnor. Så det finns inte norska män slår kvinnor? Det finns inte norska män som har en negativ eller nedlåtande attityd till kvinnor? Ingen norsk man har väl någonsin blivit dömd för våldtäckt?
Ett exempel är Hagamannen, som i Sverige blev dömd för flera våldtäkter samt två mordförsök. Svensk. Vit i hyn. Familj, barn och sambo. Ett exempel av många profilerade nordiska män som undertrycker, slår och våldtar kvinnor. Någon som är i uppfattning av att nordiska, eller svenska om du vill, män har en nedlåtande attityd till kvinnor? (Och om ja - några förslag till vart vi skall skicka dem? Vi gillar nämligen att kvinnor har det bra, och har samma rättigheter som män här.)

Och låt oss inte börja tala om hur norska män beter sig mot andra kulturer/människor. Norska män som köper sex av barn utomlands. Eller de som "köper" eller "hämtar" sig en fru från ett annat land, tar dem med hem till Norge, för att de är mer "vänligt" inställda till att göra husarbete åt dem än de norska kvinnor är, som ständigt tjatar om jämställdhet. Eller de som hämtar dem så att de själva skall slippa jobba. Eller de som slår dem. (Vem bryr sig om en kvinna från Thailand?) Eller tvingar dem att prostituera sig?
Nu blir du arg och tänker att, men det er verkligen inte så att ALLA gör så, och så blir du kanske mer arg - för det finns också de som gifter sig av det av kärlek. Givetvis. De behandlar kvinnorna väl. Men det finns de som inte gör det. Liksom det finns asylsökande män som undertrycker, slår och våldtar kvinnor.

Sist jag kollade var ett "jävla svin" ett "jävla svin" oberoende av hudfärg, kultur, vilket land man kommer från, ålder eller vad som. Visst ska man givetvis försöka förbättra negativa attityder, förhindra att både kvinnor och män undertrycks och arbeta aktivt för att sträva efter att ALLA skall kunna må bra och känna sig TRYGGA. ALLA.
Men man kanske ska se en människa för en människa, ett svin för ett svin, och inte vara så snabb med att dra alla över en kam!

2 kommentarer:

  1. Kjempebra Sonja Marie! =)Du er dødsflink! Hilsen søstern

    SvaraRadera
  2. Du gjør dagen min bedre;-) Alltid en fornøyelse å lese dine artikler. Klem tante Grete

    SvaraRadera